Tietoa agilitysta

Agility on liikunnallinen ja hauska harrastus, joka perustuu ihmisen ja koiran väliseen yhteistyöhön. Suomessa agilitya harrastaa yli 13 000 koirakkoa.

Agilityssa ihminen ohjaa koiraa suorittamaan esteradan virheettömästi mahdollisimman nopeasti. Ohjaaja käyttää ääntään ja kehonsa liikkeitä koskettamatta koiraa ja esteitä.

Agilityradalla käytetään kolmentyyppisiä esteitä. Hyppyesteitä ovat aita, sarjaeste (2-3 aitaa), okseri, muuri, rengas ja pituushyppy. Kontaktiesteinä A-este, puomi sekä keinu. Lisäksi muut esteet: pujottelu, pöytä, avotunneli ja umpitunneli. Koiraa saa ohjata liikkumalla, käden liikkeillä sekä äänen avulla. Lajissa kehittyy ohjaajan ja koiran saumaton yhteistyö.

Kun rokotukset ovat kunnossa, pennun kanssa voi lähteä kursseille. Pentuagility on mukavaa, yhteistä puuhaa pennulle ja omistajalle. Se vahvistaa pennun ja omistajan välistä luottamusta ja kontaktia.

Sopiiko labradorinnoutaja agilitykoiraksi?


Agilityssä on viisi säkäluokkaa: pikkumini, mini, medi, pikkumaksi ja maksi. Labradorinnoutajia
kilpailee pikkumaksi ja maksiluokissa. Se ei ehkä ole aina nopein esteradan suorittaja, mutta usein labradorit ovat todella tulosvarmoja. Labradorinnoutajia näkee nykyään kisaamassa melkein kaikissa järjestettävissä agilitykilpailuissa. Labradorinnoutajia kilpailee kaikissa tasoluokissa, ja muutama agilityvaliokin löytyy! Labradorinnoutajakerhon kursseille tullessa ei kuitenkaan tarvitse olla kisatavoitteita, vaan monelle se on pelkkä harrastus, joka samalla kehittää ohjaajan ja koiran yhteistyötä ja suhdetta.

Koska agility on vauhdikas ja koiralle fyysisesti vaativa laji, on tärkeää huolehtia, että koira on
luustoltaan terve sekä normaalipainoinen. Treeneihin kuuluu oleellisena osana myös koiran
lämmittely ja jäähdyttely mahdollisten vammojen ehkäisemiseksi.


Lisätietoja lajista löydät Suomen Agilityliiton ja Suomen Kennelliiton sivuilta